Waarom is vergeven eigenlijk zo belangrijk? Bij vergeven gaat het om het loslaten en het anders waarnemen en doorvoelen van een gebeurtenis. Je haalt de persoonlijke lading van de situatie af en koppelt het los van jouw ego. Je stelt je zelf of de ander niet mee verantwoordelijk voor de gebeurtenis. Door jezelf of een ander te vergeven en de wrok echt los te laten, creëer je ruimte in je systeem en lichaam. Een opgeslagen wrok kan door middel van vergiffenis en herbeleving worden opgelost. Vergeven doe je voor jezelf, niet voor de ander, je hebt de ander er niet eens bij nodig "klinkt gek toch.. maar is echt zo". Het doel van vergeven is dan ook dat jij je beter gaat voelen!
Vergeven draait om jou
Vergeven is iets anders dan verzoenen, je hoeft het met de ander niet bij te leggen, of goed te maken om het proces van vergeven in werking te zetten. Vergeven betekent ook niet dat je goedkeurt wat de ander je heeft aangedaan, dat je er excuses voor bedenkt of het vergeet. Toch is vergeven krachtig en zorgt ervoor dat je verder kunt. Besef dat vergeven om jou draait, en niet om de ander. Het is een innerlijk proces waarbij je de ander niet nodig hebt. Vergeven is het loslaten van alle hoop op reactie of goedmakertje van de ander. Je ontleed de situatie en haalt de emotie uit de gebeurtenis, hierdoor kun je de situatie anders benaderen. Je maakt als het ware de gebeurtenis minder persoonlijk! Als je echt vanuit je gevoel kunt vergeven, lucht het op en werkt het helend voor jou, er komt als het ware een andere energie vrij, er komt weer ruimte in je gestel.
Het doel is van vergeven
Het doel van vergeven is dat jij je beter gaat voelen! Het onbewuste programma wat blijft draaien in je hoofd wordt opgeruimd, ook als je je niet met de ander verzoent of als hij niet erkent wat hij je heeft aangedaan! Als je je echt overgeeft aan vergiffenis profiteer je zelf van de positieve effecten, vaak veranderd je omgeving energetisch met je mee.. alles bestaat tenslotte uit energie en trillingen. Vergeven geeft letterlijk ruimte en maakt je gehechtheid aan bevestiging van jouw gevoel minder belangrijk, want het is niet meer persoonlijk gericht.
In mijn praktijk ondervindt ik dagelijks, hoe mensen zichzelf gevangen houden en de ander verantwoordelijk stellen. ..De mens is gehecht aan pijn, wrok-gevoelens en negativiteit, puur uit zelfbescherming en overlevingsmechanisme .. of we dit nu bewust of onbewust doen is even niet relevant.. wat wel bijzonder is dat na elk consult waar het onderdeel vergiffenis naar voren komt er bijzonder resultaat wordt behaald. Als psychotherapeut, observerende coach en medium help ik je door het proces van vergeven heen, ik kijk en voel met je mee. Ik monitor je gedrag en voel feilloos welke triggers er nog meer resoneren op de situatie. De geloofwaardigheid van jouw vergiffenis is bijvoorbeeld een belangrijk onderdeel. Want simpel weg zeggen ik vergeef je daarmee is de angel nog niet uit de wond. Heb je vragen of wil je graag een sessie over vergeven uitproberen? Neem dan contact met mij op, dan plannen we een afspraak in.
Vergiffenis sessies worden onder andere ingezet bij therapie consulten over de thema:
. Liefde
. Familie
. Negatief zelfbeeld
. Machteloosheid
. Controle
5 opdrachten om gemakkelijker te vergeven
1. Zoek een rustig plekje op en denk eens terug aan een situatie waarin je iemand hebt gekwetst. Neem de situatie goed in je gedachten op. Voel de pijn bij de ander en bedenk je hoe schuldig je je voelde over wat er gebeurde. Voel daarna hoe groot de opluchting was op het moment dat de ander jou vergaf. Voelt goed hé, dit is een kleine stap om te voelen hoe bevrijdend vergeven kan zijn.
2. Vergeving moet een geschenk voor jou zijn, geen verplichting of druk vanuit je hoofd. Als je het probeert af te dwingen, kom je onder druk te staan en heeft het vergeven geen zin. Het is belangrijk om echt te voelen dat iets je dwars zit en dat je bereidt bent om met toewijding zonder onderdeel de wrok los te laten.
3. De basis begint altijd bij jezelf, als je je zelf niet eens kan vergeven, hoe kun je dan een ander vergeven?
Hoe voelen de volgende zinnen? Ik vergeef mezelf voor:
. Dingen die ik Niet goed heb gedaan.
. Keuze die ik anders had moeten maken.
. De keren dat ik Niet voor mezelf opkwam.
. Het weglopen van een situatie, of het aangaan van een confrontatie
. Voor de perfectionist in mij, de controlfreak in mij enz.
Je zult begrijpen dat dit lijstje eindeloos zou kunnen zijn, want de mens is over het algemeen erg goed in verwachtingen scheppen en zichzelf bekritiseren over wat er allemaal niet goed gaat. Maak eens een persoonlijk lijstje waarin jij jezelf vergeeft en lees het af en toe eens op, ik ben benieuwd hoe je dit ervaart.
4. Tijdens het vergeven is het goed, hoe moeilijk het ook lijkt om je te verplaatsen in de ander. Het kwetsen van de ander komt namelijk altijd voort uit een aanjager, jeugdsituatie of beschermingsmechanisme uit het verleden van de ander. Mensen hebben vaak niet eens door dat ze je kwetsen,’‘Misschien konden ze zich op dat moment niet anders gedragen, of waren ze zo druk met zichzelf bezig dat ze niet in de gaten hadden wat ze deden.
5. Erken dat je je naar voelt, laat het gevoel toe, stop het niet weg. Je kunt vervelende gebeurtenissen uit het verleden niet veranderen, alleen de hoeveelheid ruimte die ze in het heden innemen daar heb je wel invloed op. Als je de gekwetste gevoelens niet loslaat, geef je degene die je heeft gekwetst juist de macht.
Reactie plaatsen
Reacties